Govaert & Vanhoutte Architects

Govaert & Vanhoutte Architects

Strakke lijnen en uitdeinende volumes

Een bedrijfsterrein met een immense loods. Dat was het canvas dat Govaert & Vanhoutte Architects verder mochten invullen voor Jolipa. Dit familiebedrijf is gespecialiseerd in de aankoop en distributie van geschenk-, decoratie- en interieurartikelen in de breedst mogelijke zin van het woord. Met de loods als achtergronddoos ontwierpen de architecten een gebouw dat enerzijds dienst doet als administratieve cel en anderzijds als ontvangstgedeelte voor de binnen- en buitenlandse klanten van Jolipa. De corporate touch van Govaert & Vanhoutte Architects ontvouwt zich hier in een modern en strak bedrijfsgebouw, opgetrokken in een combinatie van glas en beton. Om tegengewicht te bieden aan de omvangrijkheid van de achterliggende loods – we spreken over 9000 m2oppervlakte – lieten ze de grote vlakken als het ware uitschuiven waardoor je een uitdeinend volume krijgt. “Door het kantoorgebouw visueel uit te rekken geven we meer gewicht aan de architectuur”, zegt Damiaan Vanhoutte. “Zo verhoudt het volume zich beter ten opzichte van de uitgesproken loods die anders teveel zou overheersen”. Om de loods echt als achtergrond te laten fungeren, werd ze ook in een donkere tint gestoken zodat in eerste instantie het nieuwe kantoorgebouw alle aandacht krijgt.

 

Functionele architectuur

Bij Govaert & Vanhoutte Architects groeit de architectuur steeds vanuit een functioneel oogpunt. Dat was hier dan ook de ruggengraat van hun ontwerp. Jolipa ontvangt haar klanten graag in stijl en wil dat ze een bezoek aan de showroom ervaren als een echte Vipbehandeling. Deze positieve vibe moeten ze al voelen bij hun aankomst. De indeling van het gebouw werd dan ook zo geconcipieerd dat de logische flow meteen voelbaar is. Een ruime parking voor het gebouw zorgt voor voldoende parkeergelegenheid. Een sfeervolle waterpartij als extra blikvanger aan de inkom, in combinatie met de grote glaspartijen en witte vlakken oogt heel uitnodigend. Eenmaal binnen melden de klanten zich aan de receptie aan. Deze voelt aan als een echte hotellobby en heeft ook dezelfde allures. Zo is er ook een aparte ruimte voorzien voor het plaatsen van de bagage. Een aangename lounge met bar doet vervolgens dienst als wachtruimte of verpozingsgedeelte voor of na het bezoek aan de showroom. De lounge biedt zicht op een gezellige binnentuin die bovendien een rechtstreekse verbinding maakt met de showroom en zo een introductie vormt op het hoge belevingsgehalte van de showroom.

De patio is omringd door enerzijds de glaspartijen aan de achterkant van het bedrijfsgebouw ter hoogte van het ontvangstgedeelte en anderzijds de voorgevel van de loods. De architect heeft deze immers ook uitgewerkt in glas om zo een complete beleving te creëren en de patio extra te accentueren. Deze publieke patio kenmerkt zich verder door strakke volumes, vlakken en lijnen zodat deze perfect aansluit bij de architecturale vorm van het gebouw zelf. Net zoals aan de inkom werd ook hier een waterpartij geïntegreerd.Het ontvangstgedeelte voor de klanten is volledig gescheiden van het administratieve deel. Hierdoor hebben de klanten totaal geen contact met de kantoorruimtes waardoor ze ook niet het gevoel hebben dat ze zich in een bedrijfsgebouw bevinden. Dit opzet beantwoordt volledig aan de bedrijfsvisie waarbij ze de klant in de juiste sfeer willen brengen en duidelijk willen maken wat Jolipa te bieden heeft. Ook de perceptie van de showroom sluit hier perfect op aan. De loods is immers ingericht als een heuse shoppingstraat waar alle producten geëtaleerd worden in een aantrekkelijke compositie en volgens trendy thema’s. Klanten ontdekken er in avant-première telkens de nieuwste accessoires en trends die ze er dan als retailer of verdeler kunnen bestellen. Met de ontvangst in de sfeervolle lounge en de mogelijkheid tot een lunch in de bistro ervaart de klant zo een totaalbeleving dat helemaal past in de stijl van Jolipa.

 

Binnentuinen die de hoofdrol opeisen

Het kantoorgedeelte is vervolgens een combinatie van landschapskantoren, afgesloten offices en vergaderruimtes die maximaal daglicht absorberen via een tweede patio. Deze binnentuin is ook volledig omgeven door enerzijds de kantoren van het nieuwe bedrijfsgebouw en anderzijds enkele kantoren die ondergebracht werden vooraan in de loods. Deze patio vormt net als de publieke patio een rechtstreekse verbinding tussen de twee gebouwen. In tegenstelling tot de strakke lijnen in de andere binnentuin werd hier meer gekozen voor glooiende vormen en vloeiende lijnen in combinatie met groene accenten. Naast het essentiële binnenvallende daglicht zorgt de binnentuin ook voor een kwalitatief uitzicht dat rust uitstraalt, wat uiteraard bijdraagt aan een aangename werksfeer. Ook binnen werd met heel veel glas gewerkt wat de teamspirit bevordert en ook de samenhorigheid op de werkvloer duidelijk maakt. Daarnaast werd voornamelijk voor wit gekozen dat het ruimtelijk gevoel nog meer versterkt. In combinatie met een betonvloer krijg je hier een eerder industriële look. Het meubilair werd tenslotte zo geplaatst dat elke medewerker zoveel mogelijk van het buitenzicht kan genieten. Voor beide delen van het bedrijfsgebouw vervullen de patio’s een belangrijke rol en fungeren ze als een soort centrumfunctie in het ganse conceptverhaal. Ze zorgen voor ruimte tussen de twee gebouwen en bieden dan ook heel wat voordelen, zowel visueel als functioneel. Doordat ze volledig omringd zijn, is het er ook steeds windvrij en bijgevolg heel aangenaam vertoeven. De ramen in zwart aluminium bestaan uit zonwerend glas dat 70% van de warmte-energie tegenhoudt. Ze zijn opgebouwd met gordijngevelprofielen zodat het glas aan de buitenzijde visueel doorloopt wat bijdraagt aan de minimalistische stijl van het gebouw.

Luifels met een dubbele functie

Via een grote trap, grenzend aan het loungegedeelte in de klantenunit, bereikt men de bovenverdieping.  Deze werd ingericht als trendy bistro met een eigen keuken en een uitgebreid buitenterras. Deze voorstelling past opnieuw volledig binnen het concept van de klantenbeleving en de wens om de bezoeker optimaal in de watten te leggen. Voor het interieur koos men er voor warme, donkere materialen en kleuren die een cosy sfeer creëren. De tafeltjes staan ook zo opgesteld dat men steeds van het buitenzicht geniet. De contouren van de bovenste verdieping zijn iets kleiner geconcipieerd dan het gelijkvloers, maar door de overkragingen is dat helemaal niet te merken, integendeel. De luifels zijn zodanig gekozen dat ze ook op verschillende manieren hun nut bewijzen. Enerzijds fungeren ze als zonwering voor de kantoorruimtes op de benedenverdieping en anderzijds doen ze dienst als een aangenaam zuidgericht buitenterras. De bovenste overkragingen zorgen voor een overdekt terrasgedeelte waardoor men bij alle weersomstandigheden buiten kan zitten. Vanop het terras in IPE, een tropisch hardhout, heb je weerom zicht op de binnentuin waardoor men steeds van een kwalitatief beeld geniet, ongeacht waar men zich op het terras bevindt. Een uitloper van betonnen lamellen kondigt het einde van het terras aan en vormt een esthetische blikvanger. Diezelfde constructie komt ook terug ter hoogte van de waterpartij in de publieke patio. De lamellen filteren er het licht wat een origineel effect heeft op de weerspiegeling van het wateroppervlak.

De hedendaagse stijl die zo typisch is voor Govaert & Vanhoutte Architects vertrekt altijd vanuit een functionele invalshoek. “Het esthetisch aspect volgt automatisch als het functioneel plaatje klopt”, vindt Damiaan Vanhoutte. “Vanuit die functionaliteit hebben we dan ook een gepast antwoord gegeven op de vraag van Jolipa: een bedrijfsgebouw dat niet alleen mooi oogt, maar waarbij ook alle volumes en verhoudingen kloppen. Zo krijgt het gebouw een unieke uitstraling die ook door de klanten en de medewerkers opgemerkt wordt”.

Tekst: Sandra Wybo
Foto’s: Tim Van de Velde

Govaert & Vanhoutte Architects
Oude Sint-Annadreef 88-90 – 8200 Sint-Andries
t. 050 38 88 22
info@govaert-vanhoutte.be – www.govaert-vanhoutte.be