Studio Segers Architecten

Studio Segers Architecten

Recht tegenover een prachtig natuurgebied bouwde Studio Segers Architecten een T-vormige villa met een warme minimalistische sfeer in huis en mediterrane vibe in de tuin. Het project wordt straks ongetwijfeld opgepikt door gespecialiseerde media. Het gebeurt niet vaak dat een eerste voorontwerp meteen raak is. Wel in het geval van deze woning, wat ze misschien nog net iets specialer maakt. “Blijkbaar zat alles meteen juist”, glimlacht architect Raf Segers. “Niet dat we het elke dag meemaken, maar het is wel fijn. Dit is een project dat ons na aan het hart ligt.” De villa ligt op amper 300 meter van de woonst van de architect. Op zich een fait-divers, maar ook een voordeel, aangezien Segers de omgeving als geen ander kent. Het huis is gelegen in een rustige wijk en kijkt vooraan uit op een schitterend natuurgebied. Een context die een belangrijke invloed heeft gehad op de architectuur. Vooral de voorgevel kenmerkt zich door een uitgesproken volumetrie die ogenschijnlijk de vorm aanneemt van een T: een gelijkvloerse massieve steunpilaar loopt daar uit in een uitkragend balkon op de eerste verdieping. “Vandaar heb je een fenomenaal zicht op de plassen waar vroeger grind ontgonnen werd”, vertelt Segers. “Het is een heel fraai stukje natuur, dat we zoveel mogelijk wilden betrekken bij de woning. Op de eerste verdieping vooraan zijn er grote raampartijen voorzien en een dakterras. Het gelijkvloers daarentegen is aan de straatzijde veel meer gesloten, omdat de eigenares ook gesteld was op haar privacy. De voordeur en inkomhal zitten daar weg achter die massieve pilaar. Het interessante is dat er zo een spel ontstaat tussen open- en geslotenheid. Het was zoeken naar een evenwicht tussen voldoende discretie en maximale connectie met het landschap.”

 

De volumewerking wordt verder benadrukt door een spel tussen baksteen en aluminium. Een genuanceerde langwerpige steen versterkt het horizontale karakter van de villa. Tegelijk is er een mooi contrast met de verticale belijning van het aluminium schrijnwerk. “We houden van tegenstellingen: het koude van aluminium tegenover het warme, tactiele van de baksteen. Grijs dat tegenover zwart staat. Horizontaliteit versus verticaliteit”, aldus Raf Segers. De architecten reisden naar Denemarken om bij de producent ter plekke de kleur van de baksteen te kiezen. Daarnaast lieten ze speciale hoekstenen maken in de vorm van een L, om te vermijden dat er korte koppen zouden te zien zijn op de hoeken. “De bedoeling was een heel zuivere architectuur neer te zetten. Alle storende elementen moesten eruit, waaronder de typische korte koppen bij het gebruik van lange bakstenen. Door die L-vormige modellen te integreren op de hoeken lijkt het alsof de baksteen overal naadloos doorloopt. De horizontale voegen liggen ook iets dieper in vergelijking met de verticale, wat mooie effecten geeft als de zon op de gevel zit. De onderkant van het balkon is dan weer bekleed met 1cm dikke bakstenen tegels, zodat er een mooi uniform beeld ontstaat.”

 

Als je de woning binnenkomt, ervaar je met-een een verrassingseffect. Achter de donkere, gesloten gevelmuur opent zich een zee aan licht, mede dankzij een kleine vide die licht trekt van de ramen op de eerste verdieping. Vandaar is er een as getrokken die je meeneemt naar de leefruimtes. Een vierzijdige haard fungeert daar als een soort van kruispunt dat alle woonfuncties verbindt. Vandaar kan je links naar de eetruimte en een wat hoger gelegen zithoek, en rechts naar de keuken met een aanpalend terras en extra eetplaats. Ook hier wordt via een grote vide extra daglicht naar binnen gefilterd. “We vinden het belangrijk dat een woning een bepaald verrassingseffect heeft”, verduidelijkt Raf Segers. “Ze mag niet meteen alles weggeven. Je komt hier binnen in een centrale zone, waar zich de haard bevindt. Vandaar kies je waar je naartoe gaat. Je kan als het ware een wandeling doorheen het huis maken en zo op ontdekking gaan. Er is heel hard nagedacht over hoe we dit huis optimaal konden doen werken. De loopwegen zitten erg logisch in elkaar: je parkeert de auto, doet je schoenen uit, zet je boodschappen weg en komt dan in de keuken uit. Het esthetische is belangrijk, maar een woning moet in de eerste plaats leefbaar zijn. Een logische circulatie, doordachte lichtinval, mooie zichten. Al die dingen samen maken een woning tot wat ze is.” Terwijl er buiten gekozen is voor strakheid en contrast, is de toon binnen vooral sfeervol en warm. Donker gerookte eik primeert en wordt gecombineerd met travertin, bronzen accenten in het maatmeubilair en een cementgebonden microtopping voor de afwerking van de vloeren. Ook hier ging bijzondere aandacht uit naar de detaillering en afwerking. Zo kozen de architecten eigenhandig de fineervellen, zodat de houttextuur perfect tot zijn recht zou komen in relatie tot de rest van het interieur en de omgeving. De travertin in de keuken en natte ruimtes werd dan weer gestopt met een transparante epoxy om de natuurlijke uitstraling zoveel mogelijk te behouden. Raf Segers: “Juist de onregelmatigheden in zo’n travertin geven het materiaal zijn karakter. Die look-and-feel wilden we behouden, maar in een keuken of badkamer heb je ook een zeker gebruiks- en onderhoudscomfort nodig. Door die transparante epoxy te gebruiken zie je nauwelijks nog een verschil met pure travertin. In het haard- en tv-meubel is de onbewerkte versie toegepast en eigenlijk is het verschil minimaal.”

 

Als je de eerste verdieping bereikt overvalt je het schitterende panorama en krijg je zicht op de voormalige grindplassen. Twee ruimtes, een logeerkamer en thuiskantoor genieten van een rechtstreeks zicht op het natuurgebied. Achteraan de woning situeert zich de masterbedroom, georiënteerd op de tuin. Het is één grote ruimte die bestaat uit een slaapzone, via de nachthal met vide verbonden met een dressing en badkamer. “De eigenares had niet echt nood aan een uitzicht vanuit haar slaapkamer. Voor haar mocht die ruimte gewoon discreet en donker zijn. Er zijn enkel twee kleine ramen die zicht geven op een dakpatio waar een aantal boompjes staan, zodat er toch aangenaam groen en licht in de slaapkamer komen. Vanaf die tussenruimte kijk je ook naar beneden op de haard, het kookeiland en barmeubel. In de badkamer is er uiteraard wel een groot terugliggend raam voorzien”, legt de architect uit.

 

Studio Segers Architecten tekende niet alleen voor de architectuur en het interieur, ook de buitenomgeving werd aangepakt. Daar heerst een waar vakantiegevoel, alsof je in het zuiden vertoeft. De tuin is niet groot, maar elk hoekje is benut. Eén van de meest opvallende ingrepen is een zwembad in inox, dat op maat gemaakt werd. Verder werd alles tot in de puntjes ontworpen en werden alle planten, bomen en bloemen samen met de eigenares uitgekozen. “Wij gaan graag uit van een integrale benadering”, benadrukt Raf Segers. “Architectuur, interieur en landschap vormen één verhaal. Hier zijn zelfs de plantenkeuzes door ons gemaakt, zodat ook het groen de dialoog kan aangaan met de architectuur. Zelfs het kleinste bloempje speelt in op de totaalbeleving van de woning.”

 

Tekst: Bart De Maesschalck
Foto’s: Nick Cannaerts

 

Studio Segers Architecten
Plantage 22 ı 3680 Maaseik
t. 089 59 00 22
www.studiosegers.be