a2o
Met de natuur als leidraad een woning creëren om tot rust te komen
Geen betere plek om tot rust te komen dan de eigen woning. Na een hectische dag op het werk of op de baan zoeken we allemaal een manier om de stress van ons af te schudden. Het ultieme is wanneer dat kan door thuis te komen. Voor de bewoners van deze woning is dit effectief zo. A2o realiseerde immers een ontwerp waarbij de natuur inherent aanwezig is en de doordachte combinatie van architectuur en natuur tot sereniteit leidt.
Wanneer a2o de vraag kreeg van de bouwheer om een ontwerp te maken voor een woning waarin ze tot rust konden komen, wisten ze dat ze goed zaten nadat een eerste schets heel enthousiast werd onthaald. Om het daarna verder te kunnen uitwerken, lieten ze niets aan het toeval over. Projectarchitect Niels Dujourie: “Op artistiek vlak kregen we veel vrijheid. De bouwheer heeft ons ook uitgedaagd en wou een woning die op dat landschap en de naastgelegen bossen was gericht. Wij gingen nog een stap verder en hebben woning en landschap echt met elkaar verweven. Enerzijds door grote raampartijen te voorzien, maar ook door het landschap heel dicht bij de woning te brengen. Op sommige plaatsen komt het er helemaal tegen, met groendaken en gevelgroen groeit het er zelfs over. En zelfs voor binnen is er een groenconcept uitgewerkt met planten en een patio in de kelderverdieping. De wisselwerking tussen landschap en woning was het uitgangspunt. Om het te realiseren zoals we wilden, hebben we een team van specialisten uit verschillende vakgebieden samengesteld. Uiteraard is de omgevingsaanleg in dit project cruciaal. Landschapsarchitect Buro Landschap werd dan ook van bij aanvang betrokken.”
De bijzondere vormgeving van het gebouw vloeit voort uit de aanwezigheid van het gastenverblijf. Een luifel als bindend element creërt tegelijkertijd een soort van rondgang die doet denken aan meditatieve kloostergangen. Anderzijds verzacht het de overgang tussen binnen en buiten. Stefaan Evers: “Het zorgt letterlijk voor beschutting tegen zon en regen, maar anderzijds maakt het de overgang tussen woning en omgeving minder hard. Door het ritme van de gevel en gaanderij op elkaar af te stemmen, genereer je op een spontane manier eenheid in het bouwproject. Tegelijkertijd geeft het tegengewicht aan de speelsheid van het landschap. Je kan de gaanderij zien als een soort membraan waarbij binnen en buiten in elkaar overvloeien.”
Van in de woning krijg je verschillende ervaringen met het landschap. Van een heel intieme benadering via de patio groeit het naarmate je verder in de woning komt geleidelijk uit tot een heel gulle ervaring waarbij het landschap zich volledig opent. “De patio dient daarnaast om daglicht binnen te brengen in de kelderverdieping waar er ook enkele leefruimtes, wellness en relaxruimte zijn voorzien. Mede daardoor heb je nooit het gevoel dat je op de -1 vertoeft. Het gebouw kent verder een vrij traditioneel programma met de leefruimtes op het gelijkvloers en het nachtgedeelte op de verdieping, maar overal is er connectie met de omgeving. Het ontwerp van Buro Landschap zet ook volop in op de vier seizoenen waardoor je die zowel buiten als binnen kan beleven. Als contrast met het strakke ritme van de gevel, tekende de tuinarchitect voor een heel speels en organisch ontwerp. Op sommige plaatsen waar we geborgenheid en extra zichtlijnen wilden creëren, is er reliëf aangebracht in het landschap. Op die manier versterken natuur en architectuur elkaar.”
Door het belang van de landschappelijke context koos het bouwteam voor natuurlijke materialen. Het stond vrij snel vast dat ze met beton wilden werken omwille van de ruwe en karaktervolle uitstraling die past bij het landschap. Daarbij werden passende materialen gezocht. Het was wel een intense zoektocht om een balans te vinden voor enerzijds een strak en anderzijds een warm gebouw. Om bijvoorbeeld de juiste lichtgrijze toon van de betonnen structuur te bekomen, ging een onderzoek aan vooraf waarbij ze uiteindelijk zelf een betonmix samenstelden en verschillende proeven uitvoerden. Op die manier konden ze de brute zichtbeton heel verfijnd uitvoeren. “We wilden immers dat het betonskelet tegelijkertijd heel ruw maar ook heel zacht was. Door de eigen samenstelling zitten er veel minder oneffenheden in het beton en komt de houtnerf beter naar voren. Ook de planken voor de plankenbekisting werden zorgvuldig uitgekozen. We hebben met brede planken gewerkt afkomstig van een Oostenrijkse houtsoort. Om de betonnen structuur te kunnen invullen met passend gevelmetselwerk, hebben we samen met Wienerberger een gevelsteen ontwikkeld. Een grootformaat steen die gesmoord werd in de ringoven. De combinatie met hout en natuursteen zorgen voor een zacht palet dat enerzijds contrasteert maar anderzijds ook goed past bij het ruwe beton. We hebben enkele bijzondere experimenten gedaan in de woning, getuige daarvan de open haard in plankenbekist beton die ophangt aan het plafond en waarvoor een speciale bekisting werd gebruikt.”
Een tweede eyecather in het verder sobere interieur is de elegante stalen spiltrap als verbindend sculpturaal element in de woning. Die werd in één stuk gerealiseerd en geplaatstdoor een Luikse metaalbouwer, gespecialiseerd in bijzondere architecturale parels en kunstwerken. De traptreden zelf zijn in hout voorzien. “Conceptueel hebben we dit project benaderd als een soort park waar enkele (kunst)objecten in staan: de trap, de open haard en zeker ook de patio. Omwille van het feit dat dit de enige plek is die je toelaat om over de drie bouwlagen heen te kijken. Die drie verticale elementen geven structuur aan het project.”
De verwevenheid tussen natuur en structuur was het uitgangspunt voor a2o in dit project. Dat het effectief zo werkt en de bewoners rust geeft, maakt het opzet voor hen geslaagd. “De serene sfeer die er heerst zorgt ervoor dat de bewoners kunnen onthaasten en zich in hun eigen wereld kunnen terugtrekken. We hebben altijd een rustig beeld voor ogen gehad en ondanks de bijzondere ingrepen zoals de trap en de haard, is dat nooit in het gedrang gekomen. Daarnaast vinden we het samenspel van de materialen heel geslaagd. Het zorgt er samen met de architectuur voor dat binnen en buiten heel natuurlijk in elkaar vloeien. Structuur en invulling vallen spontaan samen en zijn het resultaat van een intuïtieve vertaling van de wensen van de klant. Voor ons als bureau is dit project eveneens heel speciaal, het is één van de eerste werken van onze nieuwe afdeling a2o detail, waar we ons richten opinterieur- en bijzondere architectuuropdrachten, projecten waar we ruimte krijgen om unieke concepten te realiseren op detailniveau. Dit project toont alvast de meerwaarde die je krijgt wanneer architecten naast de architectuur ook het interieur tot in detail mogen uitwerken.”
a2o – atelier voor architectuur en omgeving
t. 011 26 03 30
t. 02 321 00 01
info@a2o.be